Viime viikkoina on mediassa pyörinyt jos jonkilaista kannanottoa eri ruokavalioiden puolesta ja vastaan. Ruokavalio koetaankin usein hyvin henkilökohtaisena asiana ja jokaisella meillä on varmasti oma mielipiteemme siitä miten, milloin ja mitä meidän tulisi syödä. Kirjallisuuttakin eri ruokavalioista löytyy tuhansia erilaisia.
Miten tässä villissä viidakossa sitten voi tietää ketä kannattaa uskoa ja mihin suuntaan kumartaa? Se kirjakaupan bestseller ruokavalio-opas ei välttämättä ole koko totuus ja toisaalta ravitsemussuosituksetkaan eivät välttämättä sovi kaikille. Ruokavalio jos jokin onkin siis todella vahvasti yksilöllinen asia.
Tämän kertaisen kirjoituksen tarkoituksena ei ole esiintyä ruokavaliokeskustelun kaikkitietävänä tahona vaan antaa muutama ajatus miten nyt pinnalla ollutta asiaa voisi lähestyä ja miten suodattaa turhat rönsyt pois tästä usein tunteitakin nostattavasta aiheesta.
Aluksi ne paljon puhuttavat ravitsemussuositukset…
Ravitsemussuositukset ovat tämän hetken hyväksyttyihin ja laadukkaisiin tutkimustuloksiin nojaava kansallisen tason suositus terveyttä edistävästä ruokavaliosta. Esimerkiksi suositus siitä että jokaisen meistä pitäisi syödä vähintään puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja joka päivä on varmasti järkeenkäypä suositus kenelle tahansa. Tällä hetkellä keskiarvomme on noin 200 grammaa kasviksia, marjoja ja hedelmiä per nenä per päivä. Miten on asian laita omalla kohdallasi?
Hyvä on kuitenkin tässä kohtaa huomata tuo sanamuoto ravitsemussuositukset, ei siis mikään ehdoton sääntö, jota pitää rangaistuksen uhalla noudattaa. Ravitsemussuositukset ovat hyvä ja turvallinen perusta jota kohti omaa ruokavaliota on turvallista ja perusteltua aluksi viedä ja jonka pohjalta lähteä viilaamaan valintoja parhaiten juuri sinulle sopivaan suuntaan.
Kuka sinua neuvoo ja miksi?
Harjoittelu, lepo ja ravinto. Pyhä kolminaisuus jolla pystyt itse vaikuttamaan merkittävästi omaan fyysiseen hyvinvointiisi. Itse laittaisin nämä arvojärjestyksessä vielä muotoon ravinto ensin, sitten lepo ja viimeisenä varsinainen harjoittelu muun päivittäisen aktiviisuuden päälle.
Terveellinen ja tavoitteitasi tukeva ruokavalio on merkittävä tekijä kun puhutaan hyvinvoinnista, jaksamisesta, kehittymisestä ja tavoitteiden saavuttamisessa. Valmentajana olen erityisen tarkka siitä että millaisia ohjeita annan ruokavalion osalta. Väärillä ohjeilla asiakkaan lähtötilanteeseen ja tavoitteeseen nähden voin pahimmillaan jopa kokonaan estää häntä saavuttamasta tavoitettaan. Enkä myöskään ikinä antaisi ruokavalio-ohjausta selvittämättä ensin asiakkaan taustoja, tavoitteita, terveydentilaa sekä nykyisiä ruokavaliotottumuksia.
Ole siis rohkeasti kriittinen kuka ja miksi hän sinua neuvoo. Äläkä varsinkaan usko henkilöä joka ei ole ensin selvittänyt juuri sinun lähtökohtiasi ja tavoitteitasi. Liian usein kuulee keskusteluja joissa joku toteaa että tämä juttu X toimii mulla tosi hyvin, joten saman asian täytyy toimia myös sinulla. Väärin. Onko teillä sama tavoite? Oletteko samankokoisia, ikäisiä ja painoisia? Harjoitteletteko yhtä paljon? Teettekö samanlaista työtä? Kaikki nämä vaikuttavat siihen kuinka paljon sinun tulee syödä ja miksi.
Älä siis mene halpaan ja usko heti kaikkea kun joku sinua alkaa ohjeistamaan ruokavaliosta. Kysele, selvitä, ihmettele ja vaadi perusteluja, miksi juuri sinun pitäisi syödä tällä tavalla. Hyvä valmentaja osaa tarkastella ruokavaliosi objektiivisesti ja laatia juuri sinun tavoitteitasi tukevan ohjeistuksen sinulle.
Urheilumaailmassa ja etenkin painoluokkalajeissa ruokavalio-ohjausta tapahtuu kaveripohjalta ja varmasti hyvää tarkoittavan lajivalmentajan toimesta mutta mikäli ruokavaliosta vinkkejä antava taho ei omaa minkäänlaista laadukasta koulutuspohjaa juuri ravitsemukseen liittyen on paras jättää vinkit omaan arvoonsa ja hakeutua koulutetun tahon puheille.
Sairauksien hoito jätetään ammattilaisille
Tietyt sairaudet kuten diabetes ja luonnollisesti syömishäiriöt ja niiden hoito jätetään aina alan ammattilaisten hoidettavaksi. Jos Sinulla on jokin sairaus joka vaatii lääkitystä niin hakeudu aina mieluummin koulutetun tahon ruokavalio-ohjaukseen kuin että uskot facebookissa tai kahvipöytäkeskustelussa esiin tullutta kikkakolmosta. Sama pätee tietenkin myös hyvää tarkoittavan neuvojan suuntaan. Ei lähdetä arvailemaan vaan ohjataan rohkeasti eteenpäin osaavalle taholle.
Voiko mitään sitten uskoa mitä eteen tulee?
Tottakai voi, mutta näiden on valitettavasti silloin oltava melko yleisen tason ja jo pelkästään maalaisjärjellä perusteltavissa olevia juttuja, kuten:
1. Laihtuaksesi sinun tulee kuluttaa ennemmän kuin syöt.
Totta mutta tällöinkään ei tarvitse nähdä nälkää, puputtaa pelkkiä porkkanoita, kiusata kanssaihmisiä kaalikeittodietin sivuseurauksilla ja hyvästellä kokonaan se yksi saunaolut tai kiireisen työviikon päälle kotimatkalla nautittu suklaapatukka.
2. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä.
Totta mutta jaksaaksesi sinun tulee saada myös riittävästi hiilihydraatteja, proteiineja sekä rasvoja että kehosi normaalit elintoiminnot säilyvät yllä.
3. Juothan riittävästi vettä
Vesi vanhin voitehista mutta älä sorru liioitteluun. Jatkuva vessassa ravaaminen ei sekään ole kivaa, joten kokeilamalla löydät parhaiten sen itsellesi soveltuvan määrän. Helppo tapa seurata nestetasapainoasi on virtsan väri. Haalea lähes väritön ja hajuton tuotos on se mitä tavoitella.
4. Karkkipäivätkin ovat sallituja, myös laihduttajalle.
Kokonaisuus on se mikä ratkaisee. Jos perusruokavaliosi sisältää reilusti kasviksia, hedelmiä sekä marjoja. Syöt laadukkaita täysjyväviljatuotteita, rasvoja sekä erilaisia proteiininlähteitä et missään nimessä aiheuta itsellesi takapakkia tavoitteisii jos käyt kerran viikossa pizzalla tai pidät karkkipäivän. Päinvastoin, tuo pieni herkkuhetki kerran viikossa antaa enemmän energiaa ja motivaatiota jatkaa terveellisen ruokavalion noudattamista kuin jatkuva mässäily ja herkuttelu.
5. Olet mitä syöt
Tämä on suoraan eräältä opettajaltani lainattu lausahdus ja pitää erittäin hyvin paikkaansa. Jos jatkuvasti ahdat suustasi alas eines- ja mikroruokia, karkkia ja muita herkkuja ja ainoa vihreä jääkaapissasi on jotakin mikä kasvaa viime viikon tähteiden päällä niin miltäpä luulet itse henkilön näyttävän?
Entäpä se henkilö jonka lautasella on aina kasviksia, hedelmiä tai marjoja, joka syö normaalia laadukasta itsetehtyä kotiruokaa ja pitää sen karkkipäivän kerran viikossa eikä jokaisen aterian jälkeen. Miltäpä hän saattaisi näyttää?
Unohda siis facebookin kikkakolmoset, kaverin kummin kaiman poppaskonstit ja ääripäiden oman agendansa julistajat. Keskity rauhassa ensin oleellisiin asioihin kuten syömisen säännöllisyyteen, tarveaineittesi laatuun ja monipuolisuuteen, ja vaikkapa vain niiden kasvisten ja veden juomisen lisäämiseen jokaiselle aterialle.
Ja jos se sormi nyt sattui kuitenkin menemään suuhun nyt sen haarukan lisäksi niin tule ihmeessä kysymään lisää Hipko Performance Training salin valmentajiltamme ja muista syödä jotain ennenkuin tulet treenaamaan.
Maukasta ja tavoitteitasi tukevia ruokailuhetkiä toivottaen
Hipko Performance Training valmentajasi