Hipko Performance Training

" Uusi fysiikka- ja voimavalmennussali aikuisille kuntoilijoille "

Olemme Itä-Helsingissä:
Korsholmantie 2 (Itäkeskus)
info@hipkoperformance.fi

Kesäksi kuntoon, taas?

Talvi alkaa kohta olla takanapäin ja kevät sekä kesä kurkistella nurkan takana. Asfaltin tullessa esiin lumen ja jään alta alkaa monella mielessä pyöriä kesä ja kevyet vaatteet sekä se kesäkunto. Tänä vuonna tarkoituksena onkin sitten kertaheitolla näyttää kavereille ja olla niin tiukassa kunnossa että heikompia hirvittää. Jos pesukone sattuisi hajoamaan niin voi sitten käyttää sixpäkkiä pyykkilautana hiekkarannalla.

Jes, tavoite on selvä joten eikun treenaamaan. Intopiukeena etsitään ne kovimmat kuntotunnit mitä löydetään ja kuntosalilla nostellaan tai pikemminkin yritetään liikuttaa niitä isoimpia painoja mitä uskalletaan. Ai mikä suoritustekniikka? No tossahan se lukee laitteen kyljessä että joku hai-keibol-pul. Mitäköhän sekin tarkoittaa?  Syödään silloin kuin muistetaan ja silloinkin vain porkkanoita ja riisikakkuja.

Viikko ehkä parikin jaksetaan painaa menemään ja kotona käydään töiden jälkeen vain vaihtamassa puhtaat treenivaatteet kassiin. Kunnes eräänä aamuna herätään kurkku arkana, nenä tukossa ja pieni vilunväre selkänahassa. Jokaikistä lihasta särkee, jopa sellaisista paikoista joita ei tiennyt olevan olemassa. Flunssa iski ja se ei meinaa millään hellittää. Motivaatio laski kuin lehmän häntä. Eikä tästä kesäkuntoprojektista taaskaan tullut mitään. Antaa olla.

Toivon todella että tämä ei kuullosta sinusta tutulta. 

Miksi niin usein kuntoiluprojektit epäonnistuvat tai ovat ylipäänsä juuri sitä mitä nimikin sanoo eli väliaikaisia ratkaisuja? Ongelma ei välttämättä ole se etteikö tietäsi miten se jalkakyykyn tekniikka kuuluu tehdä tai miten pitäisi syödä vaan omassa ajattelussa. Kuullostaa ehkä hiukan hassulta kun juurihan sitä äsken itse mielessään päätti että nyt kesäksi kuntoon mutta silti tuli epäonnistuminen.

Mietitäänpä hieman. 

Itse tavoitteessa kesäksi kuntoon ei ole mitään pahaa. Mutta entäs jos tämä kesäksi kuntoon vaihdettaisiinkin muotoon kesäksi ja samalla loppuelämäksi kuntoon? Kuullostaisiko paremmalta? Eikö olisi mukavampaa olla vuoden ympäri hyvässä kunnossa?

Miten tällainen sitten onnistuisi? 

Oli tavoitteesi sitten mikä tahansa niin mietippä asiaa seuraavien askeleiden kautta:

  1. Lähtötilanne eli kuka minä olen?

Kuka minä olen kertoo sinulle identiteettisi ja identiteettisi ohjaa arvojasi, uskomuksiasi sekä käyttäytymistäsi. Nykyinen kuntosi on siis osin seurausta siitä millaiseksi SINÄ miellät itsesi tällä hetkellä. Miellätkö itsesi sohvaperunaksi vai sporttiseksi henkilöksi? Oletko töissä ahkera työmyyrä ja vapaa-ajallasi nautiskelija ja laiskottelija?

Ymmärtämällä lähtötilanteen identiteettisi voit myös lähteä muokkaamaan identiteettiäsi. Mietippä esimerkiksi nyt sitä ideaalia kesäkuntoasi. Millainen tämä henkilö on? Lihaksikas? Positiivinen? Onnellinen? Mieltääkö tämä henkilö itsensä laiskottelijaksi ja sohvaperunaksi vai sporttiseksi henkilöksi jolle liikunta ja terveellinen ruokavalio on tärkeä osa elämää?

2. Arvot ja uskomukset, eli mikä sinulle on tärkeää?

Kun tiedät kuka olet (identiteettisi) voit paremmin ymmärtää mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Mietippä, ovatko liikunta ja terveellinen ruokavalio tärkeitä sohvaperunalle? Entä mikä on tärkeää henkilölle joka on hyvässä kunnossa ympäri vuoden? Ei varmaankaan kauniiden ja rohkeiden viimeisimmät juonenkäänteet.

Mikäli toimit arvojesi vastaisesti aiheutat itsellesi vain ahdistusta ja huonoa omaatuntoa kun et mennytkään sinne kuntosalille vaan jäit seuraamaan kauniita ja rohkeita telkkarista.

Muuttamalla omaa ajatteluasi itsestäsi muutat siis omaa mielikuvaasi itsestäsi ja tätä kautta myös sinulle tärkeitä arvoja. Oletko ylipainoinen? Ei hätää, miellä itsesi silti sporttiseksi henkilökseksi. Usko siihen että saavutat tavoitteesi ja että pystyt itse vaikuttamaan hyvinvointiisi liikunnan keinoin niin tuet uuden identiteetin vahvistumista.

3. Mitä taitoja ja kykyjä tarvitset matkallasi kohti ympärivuotista kesäkuntoa?

Nyt olet jo varmaankin alkanut miettimään että mitä sinun tulisi osata että voit saavuttaa tavoitteesi. Jos terveellinen ruokavalio on sinulle tärkeää, eikö sinun silloin tulisi myös ymmärtää miten sellaista toteuttaa? Jos liikunta on sinulle tärkeää niin eikö olisi järkevää opetella oikeat suoritustekniikat ja miten eri kunnon osa-alueita kannattaa tuloksekkaasti harjoittaa?

Listaa kaikki taidot mitä sinun tulee oppia että haluamasi lopputulos on mahdollinen ja selvitä jokaisen kohdalta miten sen voit parhaiten oppia.

4. Miten tavoitteidesi mukainen henkilö toimii ja käyttäytyy? 

Tässä kohtaa onkin se ongelma mikä usein kuntoprojekteissa tulee eteen, jos et ole huomioinut aikaisempia askeleita ja olet hypännyt suoraan tekemiseen. Valitettavasti tämä usein johtaa siihen että sitä kesäkuntoa tavoitellaan taas kevään kynnyksellä ja etsitään taas sitä seuraavaa hitti laihdutuskuuria jota seurata. Vaikka onnistuisitkin kesäkunnon tai laihdutuskuurin toteutuksessa niin jos et ole muuttanut taustalla olevia identiteettiäsi, arvojasi ja uskomuksia ja opetellut tarvittavia taitoja niin tulokset erittäin harvoin ovat pysyviä.

Kaikki varmasti tunnemme jonkun joka tuskailee kun paino jojoilee edestakaisin. Kesällä ollaan kunnossa ja talvella pihistään jo ensimmäisten rappusten kohdalla lähes astmakohtauksen kuulloisesti.

Eikö sporttinen henkilö huolehtisikin kunnostaan vuoden ympäri?

5. Millaisessa ympäristössä tavoitteidesi mukainen henkilö elää? 

Millainen on mielestäsi sohvaperunan ympäristö ja tukiverkosto? Onko hänellä ympärillään ihmisiä jotka ovat muutkin esimerkiksi kauniiden ja rohkeiden pauloissa vai ovatko he henkilöitä joille liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat tärkeitä? Entäpä se sporttinen henkilö? Ovatko hänen läheisensä sohvaperunoita vai liikunnallisia ja hyväkuntoisia henkilöitä?

Tukeaksesi tavoitteidesi saavuttamista kannattaakin siis hakeutua ympäristöihin kuten harjoitussalille sekä samanmielisten ihmisten seuraan, joilla on samanlaisia tavoitteita.

Tarvittaessa voit aina hakeutua myös valmennukseen, kuten esimerkiksi Hipko Performance Training salille.

Valmentajan tehtävä on paljon muutakin kuin harjoitusohjelmien laadintaa ja sen jalkakyykyn tekniikan tarkkailua. Valmentaminen on ennenkaikkea asiakkaan eli ihmisen kohtaamista ja ymmärtämistä. Valmentaminen on opettamista ymmärtämään tavoitteiden vaatimuksia ja luomaan tarvittaessa uusia käytösmalleja myös harjoitusten ulkopuolelle tulosten saavuttamiseksi.

Olethan siis huomioinut kaikki edellä mainitut asiat kun olet asettanut itsellesi tavoitteen? Voit aloittaa esimerkiksi sillä kesäksi kuntoon ajatuksella. Kyseessähän ei ole tällöin muuta kuin aikaraja mihin mennessä haluat saavuttaa tavoitteesi mutta mitäpä jos jatkaisit samalla tiellä myös kesän jälkeen ja tästä eteenpäin.

Pysyviä tuloksia tavoitellen.

Hipko Performance Training valmentajasi.

Hipko Performance Training -salilla voit maksaa käteisen ja maksukorttien lisäksi myös näillä seteleillä / passeilla:
 
Liikunta- ja kulttuuriseteli

Liikunta- ja kulttuuriseteli

Tyky-kuntoseteli

Tyky-kuntoseteli

Sporttipassi

Sporttipassi

Virikeseteli

Virikeseteli

 
Suomen Yrittäjät

Hipko on Suomen Yrittäjät ry:n jäsenyritys.