Hipkon avoimen ovien kunniaksi Hipko Performance training salin blogissa julkaistaan tällä viikolla uusi teksti joka päivä. Käyppä siis tarkistamassa aina päivän tarina osoitteesta www.
Kuntotestaus nostaa usein joko kylmän hien tai uteliaisuuden pintaan kun siitä aletaan harjoittelijan kanssa puhua. Monille kuntotestaus tuntuukin olevan jossakin määrin pelottava juttu. Mitäs jos tulokset onkin huonoja? Arvostellaanko mua? Mitä kaveritkin ajattelee? Mä olen liian huonossa kunnossa tullakseni testattavaksi…
Varsinkin tuon viimeisen olen usein kuullut vuosien saatossa kun erilaisia alkukartoituksia ja kuntotestauksia olen toteuttanut. Ensi kuulemalla tuo ajatus on jokseenkin kummallinen. Kuntotestauksen tarkoituksena kun EI missään nimessä ole arvostella ketään. Testauksen kautta saatujen tulosten myötä päinvastoin tuloksia tuottavan harjoittelun aloittaminen on entistä helpompaa kun tiedetään mistä kannattaa aloittaa. Ymmärrän toki myös sen että ns. hyvien tulosten paukuttaminen testissä kuin testissä on motivoivampaa kuin niiden vaatimattomampien.
Eräs opettajani jaksaa aina muistuttaa minuakin siitä että ne testit ja kokeet joissa ei ole menestynyt ovat aina olleet niitä joista on myös mahdollista oppia eniten. Näinhän se on. Tässähän tuo jutun juoni loppujen lopuksi tuleekin esille. Fyysisen kunnon mittaaminen on hyvin henkilökohtainen tilanne jossa tulosten selvittyä joutuu miettimään omia valintojaan jotka ovat johtaneet kyseisiin lopputuloksiin. Mikäli tulokset eivät ole huippu-urheilijan luokkaa mutta tavoite, halu ja motivaatio tuon suuntaisiin tuloksiin löytyy niin jotakin omassa arjessa täytyy muuttaa.
Tästä päästäänkin tuohon oman opettajani mainitsemaan tilanteeseen eli oppimiseen. Mikäli tulokset eivät ole sillä tasolla millä haluaisi niin asialle on tehtävä jotakin. Mahdollisesti täytyy opetella uusia taitoja ja käyttäytymismalleja sekä kriittisesti tarkastella että mitkä tekijät omassa arjessa tai harjoittelussa eivät tällä tue näitä tavoitteita. Tässä tilanteessa Sinulla on Hipkon Performance Training salilla apunasi osaavat valmentajamme ohjaamassa ja neuvomassa.
Mitä kaikkea sitten kannattaa testata?
Monelle kuntotestauksesta tulee varmastikin ensimmäiseksi mieleen punnerrusten ja vatsaliikkeiden tekeminen. Toistoja pitäisi tietenkin jaksaa tehdä kymmeniä ellei peräti satoja ja vähintäänkin verenmaku suussa pyörtyä kaikkensa antaneena suorituksen jälkeen. Voidaan testausta toki näinkin tehdä mutta on olemassa fiksumpiakin tapoja.
Kattavassa kuntotestauksessa Sinulta tulisi mitata ainakin seuraavat seikat:
- Kehonkoostumuksesi
Kehonkoostumuksesi kertoo sinulle kuinka paljon kehostasi on nestettä, lihasta ja rasvaa. Usein samalla saadaan selville myös laskennallinen perusaineenvaihduntasi eli se kalorimäärä jonka elimistösi polttaa energiaa joka päivä vaikka makaisit koko päivän sohvalla TV-shoppia katsellen. Kehonkoostumuksesi kertoo sinulle terveytesi kannalta tärkeitä tietoja ruokavaliostasi sekä harjoittelustasi. Esimerkiksi kohonnut viskeraalisen rasvan eli sisäelinten ympärille kertyvän rasvan määrä kertoo riskistä kohonneeseen verenpaineeseen, sydänvaivoihin ja diabetekseen. Kaikkiin näihin sairauksiin voidaan kuitenkin vaikuttaa ennaltaehkäisevästi hyvin helposti ruokavalio-ohjauksella sekä yksilöidyllä harjoitusohjelmalla.
Kehonkoostumus voidaan helposti mitata esimerkiksi bioimpedanssi mittarilla joka mittaa kehosi sähkönjohtavuuden heikolla jännitteellä jota et edes tunne mittauksen aikana.
2. Verenpaine ja hapenottokyky
Nämä ovat tarpeellisia perusmittareita jotka kertovat hengitys- ja verenkiertoelimistösi kunnosta. Mitä paremmat tuloksesi ovat sitä paremmin jaksat myös arjessa omien kiireiden keskellä. Tuloksesi kertovat myös sen kuinka kovalla teholla harjoittelusi voidaan aloittaa että se olisi turvallista ja kehittävää.
Testit voidaan suorittaa esimerkiksi Polarin sykevälivaihtelutestillä eli ns. lepotestillä tai polkupyöräergometritestillä.
3. Liikkuvuus ja perusliikemallit
Liikkuvuuden mittaus on tärkeä osa-alue sillä kireät lihakset saattavat jopa estää joidenkin harjoitusliikkeiden tekemisen. Tällöin harjoitusohjelmaasi on syytä sisällyttaa liikkeitä joiden kautta pääset samalla venyttämään sekä vahvistamaan näitä kireitä lihaksia. Erityisen tärkeitä alueita ovat olkapää sekä lantion seutu joissa kireät lihakset saattavat niihin puuttumatta aiheuttaa jopa loukkaantumisia varsinaisessa harjoittelussa. Perusliikemallien osalta osaava valmentaja voi näistä tulkita kehosi motorista kontrollia sekä hallintaa joita molempia tarvitaan että harjoittelusi olisi turvallista ja kehittävää. Esimerkiksi keskivartalon lihasten heikkous on seikka joka tulee ensin huomioida ennenkuin voidaan aloittaa tiukempaa maksimivoimaharjoittelua.
Liikuvuuden ja perusliikemallien testaaminen on helppoa ja näissä opetellaan samalla myös oikeita suoritustekniikoita esimerkiksi kyykkyjen ja punnerrusten osalta. Tehdessä ei yleensä edes tule hiki.
4. Suorituskyvyn testaukset
Vasta viimeisenä osa-alueena voidaan kuntotestiin sisällyttää joitakin nykyisen suorituskyvyn mittareita kuten yläraajojen voimatesti hauiskäännöllä tai vatsalihasten maksimitoistotesti aikaa vastaan. Itse tulokset ovat enemmänkin vain viitearvoja joita vastan voidaan kehittymistäsi verrata myöhemmin kun harjoittelua on saatu jo muutaman kuukauden verran vyön alle.
Suorituskyvyn mittausten osalta tärkeintä on muistaa että kilpailet vain ja ainoastaan itseäsi vastaan. Älä siis vertaa itseäsi kaveriisi, kummiisi, kaimaasi tai naapurin setään. Sinä olet yksilö ja kilpailet tulosten osalta aina vain itseäsi vastaan.
Missä sitten voin testauttaa itseni?
Hipko Performance Training salilla osa näistä testauksista sisältyy jo ilmaiseen introomme. Intro on tilaisuus saada tunnin mittainen konsultaatio omasta kunnostasi, liikkuvuudestasi sekä kehonhallinnastasi. Kuntotestaus, alkukartoitus tai Hipko Performance Training salimme intro on aina tilaisuus oppia asioita itsestään ja omasta kehostaan.
Mikäli kiinnoistut asiasta ja haluaisit mahdollisesti toteuttaa itsellesi kattavan kuntotestauksen jossa huomioitaisiin kaikki edellä mainitut osa-alueet on sekin mahdollista Hipko Performance Training salin kuntotestiasemallamme. Lisätietoja asiasta voit kysellä valmentajiltamme.
Tuloksekkaita treenejä toivottaen
Hipko Performance Training valmentajasi